Başkanın Mesajı

İstanbul' un Yaşam Merkezi Beyoğlu

Nizam Hışım
Yönetim Kurulu Başkanı

Beyoğlu İstanbul’un en kozmopolit ilçesi olarak tanımlanabilir. Kozmopolit teriminin hayat bulduğu yerdir. Istiklal Caddesi ve yan sokakları yalnızca Beyoğlu’nun değil İstanbul’un da merkezi sayılır. İlçe sınırları içinde yer alan kültürel etkinliklerin yapıldığı tesisler, sinemalar, tiyatrolar, gösteri merkezleri, sanat galerileri Beyoğlu’nda yaşayan nüfustan çok daha fazla nüfusun faydalandığı merkezler olma özelliğini taşır. Dolayısıyla; Beyoğlu’nda yaşanan her türlü olumlu ya da olumsuz olay Türkiye gündemini ve tabii ki uluslararası platformda Türkiye algısını derinden etkilemektedir.

Bu nedenle; projelerimizdeki hedefimiz Beyoğlu’nun bu önemli simgesel duruşunu göz önünde bulundurarak festival ve kültür & sanat etkinlikleri ile canlandırmak; mimari açıdan tarihsel dokusuna sadık kalarak yeniden yapılandırmak, düzenlemek ve güzelleştirmek; resmi kurum ve kuruluşların desteği ile de güvenli bir yaşam & sosyal alan yaratmaktır. Istiklal Caddesi merkezli etkinlikler, 2010 yılından beri düzenli olarak gerçekleştirilen nostaljik tramvayda konser & eğlence programları, her yeni yılda özel ışıklandırma çalışmaları ve Taksim Meydan bölgesinde yer alan büfelerin yeniden yapılandırılması derneğimiz tarafından projelendirilen en öncü faaliyetlerdendir.

Yüzyıllardır yaşam merkezi olarak medeniyetlere ev sahipliği yapmış güzel Beyoğlu’muzu daha da güzelleştirmek ve canlandırmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Sizlerin de desteği ve olumlu yönlendirmeleri ile projelerimizde başarıya ulaşmayı hedeflemekteyiz.

Saygı ve sevgilerimle.

Nizam Hışım, 64 yıldır Beyoğlu’nda nefes alan bir iş adamı. Beyoğlu’nda 1 metrekarede başlayan iş hayatı serüveninde bugün başta perakende sektöründe olmak üzere pek çok yatırıma imza atmış. Son olarak da Beyoğlu’nun sembol yapılarından Alkazar’ı kültür ve sanat merkezi olarak yeniden hayata kazandırmış. İstiklal Caddesi’nin Türkiye’nin en önemli caddelerinden biri olduğuna dikkat çeken Hışım Grup Yönetim Kurulu Başkanı Nizam Hışım, caddenin AVM mantığıyla organize bir şekilde yönetilmesi gerektiğine işaret ediyor. İstiklal Caddesi’ndeki Nike İstanbul, SuperStep, Swatch, Lacoste mağazalarının da sahibi olan Nizam Hışım, AVMDergi.com’un sorularını yanıtladı.

Nizam Bey, başarılarla dolu iş hayatı serüveniniz Beyoğlu’nda küçük bir büfeyle başlamış. Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Başarı derecesi herkese göre değişir, bizim başarımız Beyoğlu’nda doğup yaşamamız. Belki başka bir yerde olsaydık ne olurdu bilmiyorum. Anne ve babam 1957’de Erzincan’dan İstanbul’a geliyor, 1958’de ben doğuyorum. Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde bulunan bir apartmanda babamın ufak bir büfesi vardı, 1984’e kadar o büfede çalıştık. 1 metrekarelik bir alandı ama yok yok idi, A’dan Z’ye… Milli Piyangosu, Tekel’i meşrubatı… Şimdi düşündüğümde, o kadar şeyi nasıl sığdırdık, bilmiyorum. Şu anda o dükkanın yerinde döviz bürom var, binadan 3 tane de kat aldım, maneviyatı var benim için. 1984’e kadar o dükkanda işimizi sürdürdük. Sonrasında 1984’te İstiklal Caddesi’nde bir şekerci ve kuruyemiş dükkanı aldım, Etap Kuruyemiş olarak çalışmaya başladık. O dönemde şeker, lokum ve kuruyemişler, gazete ya da krafttan yapılan kesekağıtlarına konulurdu. Bir gün Avrupa’dan bir çikolata kutusu geldi, içerisi plastik kaplıydı ve vakumlu olması nedeniyle ürünler uzun dönem durabiliyordu. Bu kutuyu bizim ambalajımızı yapan firmaya gösterdim, “bunu neden yapmıyorsun” dedim, “bunun makinesi yok” dedi. “Nerede var” dedim, “İtalya’da var, 10 bin dolar” dedi. “Tamam, ben 10 bin doları vereyim, bu kutulardan yapalım, o parayı sen bana iş yaptıkça ödersin” dedim. Getirdi ve o kutularla 1 liraya sattığımız lokumu, 10 liraya satmaya başladık.

Bu noktada sormak isterim, Hışım Grup olarak hangi sektörlerde faaliyet gösteriyorsunuz?
4 ana sektörde faaliyet gösteriyoruz. Bir numarada perakende sektörü, finans, inşaat-gayrimenkul ve otel-turizm sektörlerindeyiz. Perakende sektöründe 3 tane Nike mağazamız, 2 tane Swatch mağazamız, 3 tane SuperStep, Camper ve Lacoste mağazalarımız bulunuyor. 20 taneye yakın döviz büromuzla finans sektöründe bulunuyoruz. Otel-turizm sektöründe ise Triada Otelleri olarak 6 tane butik otelimizle Karaköy, Beyoğlu ve Büyükada’da hizmet veriyoruz. Sadece Karaköy’deki bir otelimize, 1900’lü yıllarda Alman sigorta binası olarak yapılmış binanın ismini verdik: Nordstern.

Beyoğlu, Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri. Siz de Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanısınız. Özellikle İstiklal Caddesi’nin AVM mantığıyla yönetilmesi, organize bir şekilde kurgulanması gerektiği konuşulur. Sizin bu konudaki görüşleriniz nelerdir? Ayrıca dernek olarak neler yapıyorsunuz, projeleriniz nelerdir?
Dernek 1984 yılında ilçe belediyeleri ilk kurulduğunda başladı, o dönemde belediyeler ekonomi anlamında da proje anlamında da çok güçlü değildi. Mesela bizdeki üyelere baktığınızda şehir planlama uzmanı Profesör Kemal Ahmet Arı vardı, sanatçılar vardı, mimarlar vardı. Biz icraatçı değil, proje ve öneri geliştiriciydik. İstiklal Caddesi’nin trafiğe kapatılması, arkasından tramvayın gelmesi, İstiklal Caddesi’ne yılbaşı ışıklandırılması yapılması, kamu ve özel binaların restorasyonu gibi bir ton projeye el attık. Ama şimdi belediyelerin bize ihtiyacı kalmadı, zenginleştiler ve bizi de istemiyorlar. Biz proje yaparken onlar ikinci planda kalınca bizimle ortak çalışmak istemiyorlar, bizi desteklemiyorlar. Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 6 metre cephesi olan yerlere koca koca çiçekler koydular, neden? Sosyal medyada “eskiden ağaç vardı, şimdi niye yok” demesinler diye. 6 metrede ağaç olması dünyanın hiçbir metropolünde yoktur. Halbuki İstiklal Caddesi ve Beyoğlu, tüm Türkiye’ye yayılır, yaptığınız her artı ve eksi tüm Türkiye’ye yayılır. Bütün basın burada, Bağcılar’da, Esenler’de, Zeytinburnu’nda yaptığınız herhangi bir şey yayılmaz ama buradan yayılır. Burası bu kadar önemli, kültür ve sanatın merkezi. Bütün konsolosluklar burada. Beyoğlu’nda olan her şey bizi esnaf olarak çok etkiliyor. Örneğin 1 Mayıs, İstanbul’da 39 ilçe var, her yer açık, burası kapalı. Gezi olaylarında zaten çok ciddi bir yara aldık.

Benim hep arzuladığım bir şeydir, İstiklal Caddesi’nin üstünü kapatsanız AVM olur. Üstü açık AVM’dir burası zaten. İstiklal Caddesi’nin AVM mantığıyla yönetilmesi lazım. Buranın güvenliğinin, temizliğinin, etkinliklerinin, festivallerinin özel olması lazım. Organize bir yapı olması lazım. Belediye ile olacak iş değil, bir bakıyorsunuz Konya’nın etkinliği buradan geçiyor… Bir bakıyorsunuz bir gösteri var, Kadınlar Günü’nde 50 tane kadın geliyor, 500 tane polis var. Tabii biz ricacıyız, icraatçı değiliz. Gelişmiş ülkelerde sivil toplum örgütlerinin gücü vardır. Bizim siyasi düşünceyle işimiz olmaz. Beyoğlu Güzelleştirme Derneği, Beyoğlu’nun güzelleşmesini, ticari anlamda daha üst düzeye gelmesini amaçlar. Bir İstiklal Caddesi daha yok.